top of page

Thaise Pinda en Speltsalade

  • Foto van schrijver: Eva Baeck
    Eva Baeck
  • 6 mrt
  • 2 minuten om te lezen

Deze frisse en smaakvolle salade zit boordevol voedzame ingrediënten zoals spelt, avocado, tofu en rauwe groenten. De dressing met tahini, limoen en sriracha geeft een pittige en romige twist. Het is een ideale lunch of lichte maaltijd!


Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 100 g spelt

  • 2 handen rucola 

  • 100 g rauwe rode kool (fijn gesneden of geschaafd, kan voorverpakt gekocht worden)

  • 1 wortel (in slierten gesneden of geraspt)

  • 1/2 komkommer (in kleine blokjes)

  • 100 g tofu (in blokjes van 2x2 cm gesneden)

  • 1/2 avocado (in dunne sneden gesneden)

  • 2 eetlepels pindastukjes (geroosterd of ongezouten)

  • 40 g feta (verkruimeld)


Dressing:

  • 2 eetlepels tahini

  • 2 eetlepels limoensap

  • 1 eetlepel sriracha (pas de hoeveelheid aan naar je voorkeur voor pittigheid)

  • 1 eetlepel water (om de dressing wat dunner te maken)

  • 1 theelepel sojasaus (voor wat extra umami)


Bereidingswijze:

  1. Spelt koken: Kook de spel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat even afkoelen.

  2. Tofu roosteren: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de tofu in blokjes van 2x2 cm en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Rooster de tofu 20-25 minuten totdat deze goudbruin en knapperig is.

  3. Groenten lichtjes verwarmen (optioneel): Wil je de salade wat makkelijker verteerbaar maken? Je kunt de rauwe rode kool en wortelslierten lichtjes opwarmen door ze 5-10 minuten te roosteren in de oven (bij 180°C) of kort te koken (3-4 minuten). Dit maakt de groenten zachter en gemakkelijker te verteren.

  4. Salade samenstellen: Verdeel de rucola over twee borden. Voeg de rauwe of lichtjes verwarmde rode kool, wortelslierten en komkommer toe.

  5. Avocado en feta toevoegen: Verdeel de avocado in dunne sneden over de salade en verkruimel de feta eroverheen.

  6. Pindastukjes toevoegen: Strooi de geroosterde pindastukjes over de salade voor extra crunch.

  7. Dressing maken: Meng de tahini, limoensap, sriracha, water en sojasaus in een klein kommetje. Roer goed door totdat de dressing een romige consistentie heeft.

  8. Afmaken: Voeg de gekookte spelt en geroosterde tofu toe aan de salade. Besprenkel de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar.



Waarom is dit de perfecte salade?


  1. Eiwitten: De tofu en feta zorgen voor een goede dosis eiwitten, ideaal voor spierherstel en verzadiging.

  2. Gezonde vetten: De avocado en tahini bieden gezonde vetten die goed zijn voor het hart.

  3. Vezels: De groenten en spel leveren veel vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering.

  4. Vitamines en mineralen: De rauwe of verwarmde groenten bieden een rijke bron van vitamines zoals vitamine A, C en K.


Deze Thaise pinda- en speltsalade is niet alleen voedzaam maar ook vol van smaak, met een perfecte balans tussen romig, pittig en knapperig. Het toevoegen van lichte verhitting van de wortel en rode kool maakt het gemakkelijker te verteren en nog steeds heerlijk. Een geweldige keuze voor een gezonde lunch! Enjoy!


ree

 
 
 

Opmerkingen


bottom of page